Är bristen på vård till de äldre som insjuknar i covid-19 att likna vid rysk roulett och spelar man med de äldres liv som insats? Eller skulle man till och med kunna gå så långt och säga att de äldre blir utsatta för ett kollektivt statligt massmord? Eller är det som professor Gustafsson säger, att de gamla faktiskt avlivas?

Precis så började ett av mina blogginlägg i maj. Tidningarna skrev då och då om hur de äldre per automatik fick palliativ vård istället för vård när de drabbades av covid-19. Ett kollektivt statligt massmord kallade jag det då och det gör jag fortfarande. Om jag, som inte ens jobbar inom vården, uppmärksammade hur de äldre mer eller mindre avlivades om de drabbades av covid-19 eller liknande symptom, hur kommer det sig då att inte regeringen gjorde det? Eller får de verkligen ingen som helst information under pandemin från landets regioner? Oavsett så borde de ju ändå kunnat ha följt nyheterna där anhöriga rapporterade om de uteblivna sjukvårdsinsatser och palliativ vård utan individuella bedömningar av läkare. De borde ju om inte annat funderat över varför just så många gamla människor på äldreboenden dog.

Varför har vi inga offentliga ljuständningar för dessa offer? Varför har inte regeringen gått ut och bett de få överlevarna och offrens anhöriga om ursäkt för det de utsatts för? Varför verkar det som att deras liv och smärtsamma död inte räknas?

Det skrev jag i ett annat inlägg i september i år. Här ifrågasatte jag varför det inte demonstreras för att rädda de gamla och tvinga fram att de får den vård de har rätt till. Flertalet anhöriga har hört av sig efter bägge inläggen och berättat om hur de blivit uppringda av sköterskor eller läkare vid sina anhörigas boenden. Beskeden har varit desamma, men det har inte varit samma regioner vilket visar att man ändå jobbat likartat över hela landet.

Vi kommer inte sätta in någon vård om din mamma eller pappa drabbas av covid-19”, är beskedet de fått. Många har frågat vidare om provtagningar så man med säkerhet vet att det är det deras kära drabbats av. Ibland har de fått svaret att det kommer att ske och ibland att man inte kommer att ta några prover om man har en konstaterad smitta på boendet. Gemensamt är att de jag pratade med hade en dödsdom över sig redan innan man visste om de skulle komma att drabbas av covid-19 eller inte.

Redan i våras undrade jag om det här var någon medveten utrensning av äldre som pågick? Kostar de för mycket att ha på boenden och valde man därför medvetet att låta dem dö? Att IVO nu granskat samtliga regioner och gett dem kritik ger inte livet åter till de som offrades på högst tveksamma sätt. Det ger dem inte heller någon ursäkt för det lidande de utsattes för och det kan inte heller ta tillbaka den ångest och smärta som nog många kände då de hänvisades att dö i sin ensamhet på äldreboendet.

IVO ger skarp kritik till landets samtliga regioner. Det är dessutom hårda ord för att komma från myndigheter. Löfven säger att det är en kraftfull kritik och mycket allvarligt. Är det verkligen så att han och regeringen stod helt ovetande om vad som hände med de gamla på äldreboendena? I så fall måste de ha missat att läsa eller se på nyheterna under hela våren och det tror jag inte.

Det står tydligt lagstiftning vad invånarna har för rätt att förvänta sig vad gäller vård och omsorg, fortsätter statsministern sitt uttalande. Är det verkligen bara regionerna som har felat här, undrar jag? Det kan inte ha kommit som någon överraskning för regeringen och vilket ansvar har de för de äldres lidande och död på äldreboendena under pandemin?

Avlivas våra äldre på äldreboendena, undrade jag i våras. Idag har vi svaret svart på vitt, men vem kommer att hållas ansvarig?