Äntligen har dubbelmordet i Linköping fått en upplösning. I sexton år har mördaren hållit sig undan lagen, men nu kan kanske äntligen familjerna till de mördade få svar på frågan varför han gjorde det?

Vi är nog många som minns den där morgonen för sexton år sedan. Det var höst, gråmulet och regnet hängde i luften. En typisk höstdag. Plötsligt börjar nyheterna basunera ut rubriker om att två personer mördats i Linköping. Det var på den tiden då mord inte hörde till den, i princip, dagliga nyhetsrapporteringen så därför lystrade jag upp extra. När det sedan gick upp för mig att en av de mördade var ett barn så blev det än mer obehagligt.

I sexton år har förmodligen de mördades familjer frågat sig varför det hände och förhoppningsvis ska de nu kunna få svaret på den frågan. Lika länge har gärningsmannen levt med vetskapen om vad han gjorde den där morgonen. Hur klarar man det, utan att behöva lätta sitt hjärta för någon under alla dessa år?

Under alla dessa år har polisen jobbat med fallet kunde man läsa i tidningarna igår. De har inte glömt och lagt det åt sidan, utan idogt kämpat med att få fast den skyldige. Tack vare att han lämnat DNA-spår efter sig så kunde man sexton år senare också få fast honom. Samtidigt undrar jag varför inte polisen kan få rätt att använda PKU-registret i fall som dessa? Gåtan om vem mördaren var hade sannolikt fått sin lösning långt tidigare i sådant fall, samtidigt som det hade sparat polisen betydande summor som nu istället fått läggas på sexton års utredningsarbete.

PKU-registret innehåller blodprover från miljoner svenskar födda 1975 och framåt. Om polisen kunde få tillgång till det skulle man förmodligen kunna lösa ännu fler ouppklarade mord och annan grov brottslighet. Vad jag kan få fram så har man bara använt sig av matchningar från registret vid ett tillfälle och det var när Anna Lindh mördades. Registret i sig är inte sökbart, men i just det fallet hade man redan namnet på mördaren så därmed kunde man matcha DNA från mordvapnet för att säkerställa hans identitet.

Lägger man dessutom till att polisen nu har möjlighet att göra familjesökningar i DNA-registret så ökar möjligheten än mer att även hitta de gärningspersoner som inte finns med i PKU-registret. Samhällsklimatet har blivit hårdare under åren och brotten som begås är många gånger grova. Polisen måste få hänga med i utvecklingen och ges alla möjligheter de kan för att kunna utreda brotten snabbt och effektivt. Visserligen skulle det förmodligen kosta enorma summor att göra PKU-registret sökbart, men ställer man dessa kostnader i relation till vad utredningarna och det mänskliga lidandet kostar idag vid grova brott så kommer man förmodligen att snart ha tjänat in de pengarna.