Det var Aftonbladet som skrev om att en polis fört upp sin batong i en persons anus i samband med ett ingripande. Då personen fick skador anmäldes händelsen till Särskilda åklagarkammaren som beslutade att lägga ner förundersökningen då åklagaren ansåg att våldet var försvarligt eller en olycka.

En olycka? Råkar man bara föra upp en batong i stjärten på folk vid ett ingripande? Har inte polisen fått så mycket träning i användandet av batongen så den inte av en ren händelse ska kunna åka upp i kroppshålor på folk? Framför allt inte i stjärten där det rimligtvis behövs ett visst våld för att kunna för in ett föremål, med eller utan byxorna på. För enligt polisen hade mannen redan ett befintligt hål i byxorna just vid det stället. Samtidigt får man då förmoda att den utsatte inte heller bar några underkläder som kunde skydda honom från att få polisens batong i rumpan. Maximal otur om man ska tro på åklagaren som la ner förundersökningen.

Polisen började säkert ingripande som ett vanligt uppdrag och den utsatte var förmodligen inte så samarbetsvillig som han borde vara heller eftersom de kallade på förstärkning. Enligt förundersökningen så krossades glasrutor i bilen och man fick dra ut personen. Verkligen inte att samarbeta med polisen, men ändå verkade något gå riktigt snett på vägen eftersom mannen blev rätt illa tilltygad enligt tjänsteanteckningarna.

Blåmärke hudavskrap vänster axel…Svullnad vänster överarm… Skärsår vänster hand… Skärsår höger hand…Hjässa skärsår… Vänster öra skärsår…Vänster lår rodnad. Vänster fotled hudavskrap…Blodvite vid anus.

Vi vet inte vad som hände och kanske är delar av de här skadorna befogade vid ingripandet, men jag har däremot svårt att förstå på vilket sätt en batong i personens anus ska kunna lugna situationen. Poliserna insåg tydligen själva på plats att ”den gripne fått rejält med stryk och måste till sjukhus”. Inte heller här vet vi om ingripandet med så mycket våld var befogat eller inte, men ett är fortfarande säkert att en batong i stjärten vid ingripanden inte hör till vad polisen får lära sig har en lugnande effekt på brottslingar.

Vad jag tycker är mer otäckt i den här berättelsen är att förundersökningen läggs ner med motiveringen att skadorna uppkommit genom försvarligt våld eller olyckliga omständigheter. Sunt förnuft säger att polisen inte ska trycka upp något alls i människors underliv och om de gör det så har de helt frångått sina befogenheter. Olyckliga omständigheter avfärdar jag helt eftersom det är en sådan maximal otur att, utan våld, lyckas föra in ett föremål i någons anus och detta genom både byxor och kalsonger.

Polisen får många gånger höra att de gör fel och så fort något större hänt så granskas deras agerande, men så finns det fall som faktiskt behöver granskas. Som det här till exempel, där man inte bara använt en typ av våld som både är mycket smärtsam och även extremt integritetskränkande. Hade någon annan utfört den här handlingen så hade den betecknats som våldtäkt dessutom.

Den där batongen kan inte heller ha glidit in i personen så fler av polisens kollegor borde rimligtvis ha sett eller åtminstone efteråt förstått vad som hänt, men tystnaden är total. Var de ens på samma ställe, undrar jag?

Polisen måste få använda våld när det behövs, men det måste också finnas utrymme att granska när de använder övervåld eller rent av, fel typ av våld. Avdelningen Särskilda utredningar ska granska bland annat det, men gör de verkligen så eller läggs förundersökningarna ner i samma takt som anmälningarna kommer in? Jag hoppas verkligen att det här överprövas och att någon annan, som inte tror på maximal otur, får en chans att utreda det här. Jag är inte ute efter att hänga ut polisen, men samtidigt så behöver kanske just den här polisen tagga ner lite och få extra utbildning när det gäller ingripanden där man behöver använda visst våld.