Håller svenska domstolar på att tappa greppet som den dömande makten i landet. Efter att ha läst om flera rättegångar som urartat föregående år där de tilltalade har fått leva rövare under förhandlingen kan man kanske börja undra.

Det finns tre hörnpelare i demokratin, skriver nämndemannen Dana Platter i en debattartikel i Aftonbladet den 27 december, 2020. Det är den lagstiftande makten, den verkställande makten och den dömande makten. Dana Platter är själv nämndeman och menar att för att respekteras så borde rätten uppträda med pondus och auktoritet. Något som de, enligt henne, inte gör idag. Kanske har Dana rätt i vissa fall och hon har också gjort en lista på saker som hon tycker borde införas vid svenska domstolar för att höja respekten för den dömande makten. En del är bra, andra saker kanske till viss del onödiga enligt mig.

Jag har jobbat som vittnesstöd i en tingsrätt i över tjugo år nu och överlag tycker jag ändå att respekten inför domstolen finns i de flesta fall, men det har skett vissa förändringar och de behöver absolut åtgärdas omedelbart. Det jag märkt av sista åren är att en del åtalade kommer med hela sitt kompisgäng till huvudförhandlingen. En del tycker det är lite coolt att se sin kompis åtalad, medan andra ibland faktiskt tar det som sin uppgift att uppehålla sig i väntsalen för att tala vittnen till rätta. Det är ett brott, men det bekymrar dessa individer föga. Ibland kan det också vara rena cirkusen på åhörarplats med skratt och flams eller ett evigt springande ut och in i salen. Det stör och det har förmodligen till uppgift att störa också, men det är sällan de här personerna åker ut. Här borde domstolen ha större befogenheter att skapa lugn och kunna ta ut de som inte sköter sig eftersom det är ett orosmoment både för målsägande och vittnen.

Samma sak gäller då den tilltalade sitter och pratar rakt ut i rummet eller då hen helt enkelt lämnar salen för att de blir irriterade över något. Då har man inte riktigt förstått allvaret i varför man är där kan jag känna. Försvarsadvokaterna gör nog vad de kan för att lugna ner stämningen, men det är inte deras uppgift att fungera som pedagoger. De har ett jobb att sköta, men det är klart att de borde bli störda då någon håller på så här.

Dana Platter har i sin debattartikel skrivit upp några punkter som hon tycker är viktigt för att man ska känna respekt för domstolen. Eftersom vi ser två olika sidor av en förhandling så kanske vi inte är helt överens på alla punkter. Dana ser som nämndeman vad som händer inne på huvudförhandlingen, medan jag ser vad som händer innan, efter och under pausar i väntsalen. En punkt hon tog upp är att vittnen bör avlägga eden stående. Stödet till vittnen är redan idag dåligt och många av dem har inte fått något stöd alls innan de kommer till domstolen och får träffa ett vittnesstöd. Många vittnen tycker det är jobbigt nog att bara komma till en domstol och vittna, varför ska de då också behöva pekas ut ytterligare genom att läsa eden stående undrar jag? Förstärk istället stödet till vittnena redan innan rättegången så kanske fler känner sig mer tillfreds med att komma till domstolen och dela sitt vittnesmål.

Dana Platter tycker också att ordförande, nämndemännen, åklagaren och advokaterna borde bära svarta kappor istället för att klä sig i färggranna kläder som enligt Platter är opassande i en domstol. Jag kan ju inte svara för hur det ser ut i alla domstolar runt om i landet, men i den jag närvarar är det ingen som klär sig opassande. Varför skrämma upp de som kommer till domstolen med att klä alla i svarta kappor? Är någon för utmanande klädd så är det väl ett fall för lagmannen att ta upp med just den personen istället?

Dana har fler punkter på sin lista, men utrymmet räcker inte till här så därför länkar jag istället till hennes artikel. Vad jag vill ha sagt är att visst kan man behöva stärka respekten för domstolarna hos vissa, men däremot ska man vara försiktig med åtgärder som kan ha en skrämmande effekt hos de som redan ibland kan känna sig rätt utsatta och utelämnade. Stärk stödet där det behövs som mest, men se samtidigt till att ordning och reda gäller för alla. Kan man sen inte hålla sig till det så borde det vara en självklarhet att man får lämna salen.

 

Nämndeman: Svenska domstolar inger ingen respekt | Aftonbladet