För ett tag sedan hade jag ett samtal med en bekant som jag fortfarande har färskt i minnet på grund av hur skrämmande lite en del kvinnor vet om kvinnokroppen.

Jag hade varit på en utbildning angående hedersrelaterat våld och där hade frågan om oskuldskontroller också dykt upp. Själv anser jag att läkare som utför dessa i Sverige ska bli av med sina legitimationer med omedelbar verkan. De har visat att de inte kan hantera patienter med empati och kunskap, utan går släktens ärenden i det här syftet fastän de borde förstå vilken kränkande undersökning det är för den unga kvinnan. Samtidigt så undrar jag vad de letar efter och det var den frågan som fick mig att förstå att en del kvinnor har mindre koll på sina kroppar och anatomi. Tror de verkligen att deras vagina en gång var förseglad med något slags lock fram till den dagen som någon eller de själva förde in något i den och förseglingen sprack? Som en ketchupflaska där man förväntas spräcka förseglingen under locket för att komma åt innehållet? Hemsk liknelse kanske, men ändå.

Jag frågade min bekanta om det var så hon trodde att hon en gång i tiden sett ut i sina nedre regioner. Givetvis protesterade hon mot liknelsen av en ketchupflaska och menade att det var orimligt att födas med ett aluminiumlock, men tyvärr så var hon ändå fast besluten om att alla små flickor föds med en mödomshinna. Vad jag än sa för att övertyga henne och vilken fakta jag än presenterade för henne så var det ändå inget som övertygade henne. Hon hade minsann under så många år levt med vetskapen om att alla kvinnor har en mödomshinna så det var ingen inställning hon tänkte ändra på.

Mödomshinnan är en myt. En riktigt farlig myt dessutom som gjort att tusentals kvinnor fått sina liv förstörda eller ibland också tagna. Vi måste för alla dessa flickors skull se till att alla blir upplysta om den kvinnliga anatomin och varför inte börja här i Sverige, hemma vid våra egna köksbord? Varför inte börja med oss själva och ta reda på fakta så vi kan föra vidare till våra barn och barnbarn att mödomshinnan är en myt? Vi vuxna kvinnor behövs i kampen för att de unga ska slippa känna skam och bli utmålade som lösaktiga om de inte blöder på bröllopsnatten? Vi vuxna kvinnor behöver lära de yngre om hur vi egentligen är skapta och att vi faktiskt också har rätt att njuta av våra kroppar också. Det är vi som behöver gå i täten för den yngre generationens frihet. För även om vi kommer från olika kulturer så har vi i det här landet samma rättigheter och skyldigheter. Att äga sin egen kropp är en av dessa och att själv bestämma vem man vill vara nära och framför allt vem man vill ha sex med är ännu en viktig rättighet.

Just när det gäller slidkransen, vilket inte på något vis är detsamma som en mödomshinna och som faktiskt också existerar i den kvinnliga kroppen, kan man läsa mer om på 1177 eller på RFSU: hemsida:

https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-dig-som-undrar/kropp-och-kon/fittfakta/slidkrans-modomshinna/