Han fick elva års fängelse. Barnet han våldtagit har fått en livstidsdom.

Mannen dömdes i Norrköpings tingsrätt för människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak. Elva år i fängelse och om ingen förändring angående villkorlig frigivning sker så kommer han ut efter att ha avtjänat 2/3 av straffet. Trots att han redan visat att han inte kan hantera att vara fri i samhället utan att återfalla i brottslighet. Han var nämligen sedan tidigare dömd för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Det var i våras som den 39-åriga mannen utsatte den lilla flickan för våldtäkt och misshandel. Två år efter att han dömts för ett liknande brott mot en då tolvårig flicka. Han hade nu bara ett litet tag kvar på sin villkorliga frigivning, men hann alltså begå ett nytt liknande brott innan den tiden var ute. Det har väckt en hel del frågor angående det här med villkorlig frigivning och strax efter att han våldtagit den lilla flickan skrev Juno Blom (L) om att det behöver ändras. Likaså kom Morgan Johansson med ett uttalande för några veckor sedan där han menar att villkorlig frigivning är något man ska förtjäna och inte ta för givet. Deltar man inte i de program som finns inom Kriminalvården och sköter man sig inte i fängelset så ska man inte heller ut i samhället innan hela straffet avtjänats.

Den 39-åriga mannen är ett lysande exempel på att han nog hade behövt stanna i fängelset ytterligare en tid för att ta till sig de program som finns för sexualförbrytare. Han släpptes när det var sju månader kvar av straffet, men om han deltagit i några program inom kriminalvården är inget som blivit offentligt. Inte heller vet vi om det gjordes någon riskbedömning innan han lämnade anstalten. Fast även om det hade gjorts och om det hade varit stor risk för att han skulle återfalla i brottslighet så hade han förmodligen inte behövt stanna kvar i fängelset eftersom han har rätt till den villkorliga frigivningen.

Kan en sådan man någonsin rehabiliteras är nästa fråga som åtminstone jag ställer mig? Finns ens den rehabiliteringen som gör att en person som dömts för upprepade grova sexualbrott mot barn plötsligt inser att hen gjort fel? Har svårt att tro det faktiskt. Ingen som ger ett beständigt och säkert resultat i alla fall.

Två barn vet vi med säkerhet att han utsatt för grova övergrepp, men har han utsatt fler och kommer han att utsätta ännu fler barn efter att han avtjänat det här fängelsestraffet? Finns det verkligen rum för en sådan människa att vistas ute samhället igen? Man kan visserligen inte låsa in någon på livstid för en barnvåldtäkt, men borde man inte kunna göra det när man begått två stycken grova överfall på barn? Han har ju med all tydlighet visat att han inte kan hantera att vara ute i det fria och hur många fler barns liv ska han få förstöra bara för att han har rätt att leva ett fritt liv efter avtjänat straff?