På två veckor har media skrivit om två stycken assistanshärvor som lurat till sig mångmiljonbelopp av staten och i förlängningen oss skattebetalare. Hur är det ens möjligt, undrar jag?

Rätt som det är så läser man om människor som nekats assistansersättningar och vars liv påverkats extremt negativt eller om föräldrar som kämpar och sliter dygnet runt för att hålla sina barn vid liv, men som inte anses uppfylla kriterierna som ger rätt till assistans. Det trots att barnen i vissa fall måste ha övervakning 24 timmar om dygnet för att inte riskera att dö.

Sen kommer det sådana här artiklar där man berättar om hur privatpersoner svindlat staten på mångmiljonbelopp. Där friska människor spelat sjuka och sängbundna för att i nästa stund gå till affären själva eller till och med åker på utlandsresor men lämnar rullstolen hemma.

I mitten av augusti i år kunde man läsa om att 22 personer stått åtalade för assistansfusk. 14 av dem dömdes till varierande fängelsestraff, fyra till villkorlig dom och fyra frikändes helt. Det var en 33-årig kvinna och hennes föräldrar som tillsammans med brukare och assistenter lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på ca 43 miljoner kronor. Flera personer hade överdrivit sitt vårdbehov, beviljats assistansersättning och därefter levt gott på pengarna utan att ha några funktionsnedsättningar. Samma familj hade dessutom begått samma typ av brott tidigare och jag vill minnas att jag läste i någon kvällstidning att de till sitt försvar skyllde på att någon död släkting hade förbannat dem med svart magi.

Den andra assistanshärvan man kan läsa om den här månaden skrev tidningarna om häromdagen och det som gjorde att jag uppmärksammade den än mer var att det ingick både en polis och en advokat bland gärningspersonerna den här gången. Människor som ska symbolisera lagen och rättvisan, har nu istället lurat densamma på runt 30 miljoner kronor.

Vem är brottsoffer i det här då? Förmodligen ingen, eller jag vet faktiskt inte om det är någon som råkat illa ut. Anledningen till att jag skriver det här är att det gör mig så arg och så frustrerad när människor utnyttjar systemet för egen räknings skull, medan andra får lida för att pengarna inte räcker. Vad är det egentligen för kontroller som sker eftersom det ens är möjligt att lura till sig miljoner i assistansersättning? Helst i första fallet jag skrev om där man dessutom begått samma brott några år tidigare.

Att få fängelsestraff är inte tillräckligt enligt mig. Varenda krona som de här personerna lurat till sig ska tillbaka, om det så innebär att de får leva på existensminimum reste av sina liv. Dessutom anser jag att de borde ge alla de människor som verkligen behöver assistans för att kunna leva något så när drägliga liv om ursäkt för att de lurat till sig pengar som de uppenbarligen inte hade rätt till. Den här typen av bedrägerier är nämligen bland det fulaste jag vet eftersom det slår på dem som redan har det svårt.