Häromdagen skickade min ena dotter ett videoklipp till mig. Det var Joakim Lamotte som lagt ut ett klipp med Stockholms socialborgarråd, liberalen Jan Jönsson.

 Han har ansvar för hur man ska komma till rätta med gängvåld, skjutningar och ungdomskriminaliteten i Stockholm. Ärligt talat så hoppas jag att klippet är ett skämt, men tyvärr så verkar det inte så. Han tror att lösningen är att bryta könsnormer. Att prata med de unga pojkarna och männen om hur man ska vara som man. Med andra ord så tolkar i alla fall jag Jönssons ord så att de ökade rånen, gängkriminaliteten, morden och mycket annan ungdomsbrottslighet beror på att våra unga är förvirrade i sina könsroller och genom handledning i sin könsidentitet så kommer de också att upphöra med att vara kriminella. Att ingen har tänkt på den lösningen tidigare. Så enkel och så billig!

Om det nu inte skulle hjälpa så får man ta till med hårdhandskarna enligt Jönsson. Då ska man kallas till samtal hos polis och socialtjänst i samband med att man begått sitt första brott och där ska man då informeras om vilka stödinsatser man kan få. Undrar om Jönsson ens reflekterat över att där det begås brott finns det också brottsoffer som kan behöva stöd? Vilka samtal kommer de att kallas till och vilka stödinsatser får de?

Jönsson har också hand om IS-återvändarna och i klippet berättar han om hur de ska hanteras efter att de kommit hem från krig där de våldtagit och mördat människor. Enligt Jönsson ska socialsekreterarna fortbildas för att sedan ringa eller skriva brev till IS-terroristerna. Fast det gäller bara de som är under 18 år, för är man vuxen så kan man helt enkelt tacka nej till socialtjänstens insatser. Har Jönsson ens diskuterat sina strategier med polisen undrar jag och tror han verkligen på dem själv? Om inte annat så kanske Jönsson borde ta sig ut i verkligheten och med egna ögon se hur den ser ut för att sen återigen fundera över om han på allvar tror att ett samtal om könsnormer eller ett brev till IS-återvändare är rätt väg att gå.

För er som vill se Lamottes klipp i sin helhet finns det på:

https://www.facebook.com/joakim.lamotte/videos/425695354744175/?v=425695354744175

 Regeringen har däremot tänkt till lite och arbetat fram ett förslag om att kunna ge unga kriminella utegångsförbud. Det här är visserligen inget förslag som de själva kommit på då det funnits andra partier som haft det på förslag innan, men det är en annan fråga. Påföljden för brottet ska heta ungdomsövervakning och främst gälla ungdomar mellan 15-17 år, men det kan även undantagsvis bli aktuellt med unga upp till 20 år säger man. Straffet innebär att ungdomen förses med fotboja och förbjuds vistas ute på kvällar och helger, alternativt på olika platser eller områden. Godkänner riksdagen lagförslaget så förväntas det komma igång från 1 januari nästa år.

Inte så dumt förslag ändå kan jag tycka. Helst inte om man ställer det vid sidan av Jönssons förslag som är rent av skrattretande. Samtidigt undrar jag när de styrande kommer att inse att man inte bara kan lägga allt krut på de kriminella, utan det behövs åtgärder för de som utsätts också. Det kanske är de som Jönsson ska lägga pengarna för porto eller telefonsamtal på istället, för det är säkert de som med större sannolikhet kommer att svara.