Kan natten som gick i Malmö förhoppningsvis få våra politiker att förstå att det nu är hög tid att gå från ord till handling? Hur många fler liv ska gå till spillo? Hur många fler liv ska förstöras? Hur många fler anhöriga ska behöva oroas och hur många fler invånare ska inte längre våga sig ut när det är mörkt?

Strax innan nio igår larmades polisen om en explosion i Malmö. Sex minuter senare sköts två tonåringar vid en restaurang i centrala Malmö. Den yngsta, endast femton år gammal, dog. Den andra, sjutton år gammal, kämpar för sitt liv. Även om det är för tidigt att säga, enligt polisen, så utesluter man inte att explosionen och skjutningarna kan hänga ihop.

Senare samma natt, också i Malmö, misshandlas en kvinna så svårt att hon får livshotande skador och ligger även hon nu och kämpar för sitt liv. En man i 20-årsåldern sitter anhållen för dådet. De hade inga personliga kopplingar till varandra vad det verkar, utan hon blev ett slumpmässigt utvalt offer.

Det var natten i Malmö, förutom alla andra bråk, misshandlar, fyllor och annat som kan tänkas inträffa i en av Sveriges största städer en lördagsnatt.

 

Är det bara jag som undrar var regeringens främsta företrädare håller hus en dag som denna? Hur kommer det sig att varken vår statsminister, justitieminister eller ens inrikesminister redan tidigt idag var på plats i Malmö? Vad hjälper det att man sätter sig ner med andra partier och tar fram åtgärdspaket mot kriminaliteten när man inte går ut och möter Malmös invånare en sådan här dag? Visst att man inte kan göra något för varken brottsligheten eller själva utredningarna, men man kan visa sitt stöd med stadens invånare. Det pyr en rädsla, en ilska och kanske också en hopplöshet. Vem är bättre lämpad att lyssna på de känslor nattens händelser väckt än de som har makten att göra något åt det? Dessutom kan man också från regeringens håll då också berätta hur man på snabbast möjliga sätt kommer att gå från ord till handling för att stävja den kriminalitet som blivit mer och mer av en vardag i många städer och samhällen.

I natt fick en pojke ge sitt liv för den brottslighet som breder ut sig. En annan pojke fick livshotande skador och kämpar för sin överlevnad. Likaså gör en ung kvinna som råkade komma ivägen för någon som kände för att döda en annan människa. Unga människor med hela livet framför sig. Familjer som slås sönder av sorg och rädsla. Det är inte läge för regeringen att sitta och knåpa på sina åtgärdspaket mot brottsligheten. Den tiden finns inte längre. För allas säkerhet så krävs det handling NU. Samhället är till för oss hederliga medborgare. Vi är de som ska våga vistas ute på kvällarna utan rädsla för att bli misshandlade, våldtagna, rånade eller i värsta fall dödade. Vi är också de som valt er politiker för att ni på vårt uppdrag ska se till att vi har ett tryggt samhälle och en trygg närmiljö. Sluta prata en massa nu och se till att gör vad ni faktiskt är folkvalda till att uträtta!