Den sextonårige pojken var placerad på ett hem av socialtjänsten. Han misstänktes redan för 35 olika brott då han försöker begå en våldtäkt mot ett barn och fullbordar en våldtäkt mot ett annat barn.  

Det är Expressen som skriver om hur mamman till den elvaåriga pojke som utsattes för våldtäktsförsök av 16-åringen får tag i honom och håller fast honom tills polisen kommer. Pojken hade kommit instormande i hemmet efter skolan och upprivet berättat om att någon hotat honom med kniv och försökt att våldta honom. Hans föräldrar ger sig därför ut för att försöka få tag i förövaren och lyckas.

En tid innan den här händelsen har 16-åringen dessutom våldtagit en tolvårig pojke under knivhot. Pojken lyckades till sist komma bort genom att erbjuda sin veckopeng på 200 kronor till gärningsmannen.

De bägge våldtäkterna hände innan jul förra året, men nu har rättegången mot 16-åringen inletts. Det har också beslutats att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan själva rättegången kan fortsätta.

Jag brukar verkligen inte försöka hitta förmildrande omständigheter till varför en del människor begår olika brott, men just det här fallet får mig ändå att undra en hel del om gärningsmannen. Sexton år och redan begått 35 olika brott och nu åtalad för grov barnvåldtäkt och försök till grov barnvåldtäkt. Han är ju bara ett barn själv. Vad var det som gick så snett och när hände det? Hade allt kunnat undvikas redan i tidigt stadie och vad hade man behövt göra för att han inte skulle hamna där han är idag? Fast den stora frågan är kanske ändå, kommer han någonsin kunna leva ett normalt liv? Han borde ju rimligtvis ha gått miste om en hel del skolgång och utan skolan har man ju ingen chans till utbildning. Kommer han någonsin kunna skaffa sig ett jobb? Vilken arbetsgivare vill anställa någon med det här brottsregistret? Oavsett vilken ålder de är i. Har han redan innan han hunnit bli vuxen förstört för resten av sitt liv?

Samtidigt undrar jag hur en människa som begått så grova brott lär sig att leva med dem. Säg att en gärningsperson genomgår behandling av alla de slag som gör att hen till sist får insikt om sina gärningar och lär sig vad som är rätt eller fel. Hur tacklar personen då insikten om att man själv utsatt andra för ett sådant lidande som ju en våldtäkt och ett våldtäktsförsök på barn innebär för både offer och deras familjer? Eller är det så att man aldrig kan anpassa sig till samhället om man redan vid sexton års ålder har ett så pass långt brottsregister, med så grova brott dessutom?

Oavsett vad så hoppas jag ändå att de två utsatta pojkarna och deras familjer får all den hjälp de behöver för att komma vidare och kunna skapa sig en så bra framtid som möjligt.

 

Artikeln finns att läsa på

https://www.expressen.se/nyheter/mamma-grep-sjalv-16-aring-efter-sexattack-pa-sonen/?fbclid=IwAR0sKJ9cjg-Z6_zlH6Xb4dmIFZyqU6S1AehXkH2Z4Do7Wbmb0jYA1YD3HGI