När ska regeringen äntligen lyssna på de som kan och vet, istället för att ägna sig åt kvalificerat skitsnack? När ska de äntligen få upp ögonen för att en av deras främsta plikter är att vi medborgare ska kunna leva i trygghet?

Det är fullständigt oacceptabelt att sådana här smågangstrar och ligor begränsar människors frihet, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Expressen.

Smågangsters, kallade statsministern de gängkriminella. En förminskning som rent ut spottar på dessa ”smågangsters” oskyldiga offer. De som oskyldigt skadas och mördas då de råkar komma i deras väg. Senaste offret var en 12-årig flicka. Fråga hennes föräldrar om de tycker att mördaren är en smågangster.

Sista tiden har det rapporterats om kriminella nätverk som satt upp vägspärrar. Det har också visats hur polisen hotas av den här ”smågangstern” när de försöker göra ingripanden. Ett hot mot både allmänheten och rättsstaten när polisen hindras att göra sitt jobb. I ett filmklipp hör man en man säga åt polisen att stoppa undan batongen för annars ska han köra upp den där ”solen inte skiner” (min formulering) på polisen. Var finns respekten för ordningsmakten och hur har den så helt kunnat försvinna?

Rikspolischefen säger att utvecklingen är allvarlig och naturligtvis håller statsministern med. Han kan inte annat, men kom det här verkligen som en nyhet för honom? Har inte han och övriga regeringen informerats om läget i landet under en längre tid? Om inte, så borde de väl ändå läsa någon dagstidning en gång ibland, för där har man under en ganska lång period nu skrivit om den oroande utvecklingen när det gäller kriminella gäng.

Löfven lyfter också allt bra de gjort för att hjälpa polisen. Så som fler antal poliser, men samtidigt rapporteras det i nyheterna att det är färre poliser som jobbar ute på fältet nu. Hur går den ekvationen ihop? Fler poliser ska utbildas, men trots sänkta krav för att komma in på utbildningen så verkar inte utbildningen locka ändå. Varför? Kan det ha med löner och arbetsvillkor att göra, eller varför fylls inte platserna på?

Dessutom vägrar han vidröra ämnet integration. Han, liksom jag och många fler av oss har förmodligen en ingrodd rädsla för att kallas rasister eller främlingsfientliga och därför väljer man att helst inte prata om ämnet alls. Löfven väljer att kalla det en klassfråga. Att det är en klassfråga vilka som ansluter sig till kriminella gäng och begår brott. Jo, det mesta går ju att vinkla, men det bortser ändå inte från att Sverige misslyckats katastrofalt med just integreringen. Jag säger inte att alla som inte integreras blir gängkriminella, men alla som inte integreras in i samhället kommer med alls sannolikhet känna sig som att de står utanför det. Det handlar lika mycket om att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter, men har man det när man inte känner sig som en del av samhället man lever i?

Smågangsters och ett förbannat gift, säger Löfven och berättar om åtgärder de satt in. Helt klart så räcker det inte och kanske är det dags att regeringen får upp ögonen för hur verkligheten ser ut och hur utvecklingen kan leda fram till katastrofala följer för de medborgare som faktiskt vill kunna leva i ett tryggt och rättsäkert samhälle. Det går inte att slå sig för bröstet som Löfven gör och berätta vad man gjort. Vi har ett samhälle i fritt fall och nu gäller det istället att kavla upp ärmarna och berätta vad man tänker göra åt det. För att lyckas med det kanske man också borde lyssna lite mer på de som jobbar ute på fältet. De som faktiskt befinner sig i det samhälle som är så långt bort från Rosenbad som man kan komma. Alla de i alla möjliga yrkeskategorier inklusive civila samhället som flaggat för att vi står för en stor och farlig förändring i samhället om inget görs NU!