”Vi är inte här för att straffa folk genom att ge dem dålig mat, de är redan frihetsberövade”, säger en av kockarna på Tygelsjöanstalten.

Det var Aftonbladet som för en tid sedan skrev om maten på landets anstalter och berättade att över hälften av alla på landets fängelser och häkten får specialkost. Givetvis ska inte de intagna leva på vatten och bröd, även om det känns som en frestande tanke i vissa fall.

Enligt kriminalvården får var fjärde person specialkost av religiösa skäl och var fjärde av medicinska skäl. Ärligt talat vad är det för larv? Jag köper att är man allergisk så måste naturligtvis kriminalvården tillhandahålla alternativ, men beror specialkosten på religiösa alternativ så borde det väl inte vara svårare än att man till varje måltid också serverar ett vegetariskt alternativ. Så vitt jag vet så strider det inte mot någon religion att äta grönsaker och då är det väl en alldeles utmärkt lösning på problemet anser jag.

Det som gör mig mest arg när jag läser om de intagnas specialkost är att där sitter de frihetsberövade på grund av att de inte kunnat hålla sig på rätt sida lagen, men kan kräva att få den mat de vill ha serverad. På våra äldreboenden sitter de gamla, minst lika frihetsberövade på grund av alla neddragningar i vården och få nöja sig med det som serveras. Det är dessutom en ren oaptitlig sörja många gånger också och inte tal om att de ska ha specialkost till höger och vänster på grund av allsköns anledningar. I somras fick vi dessutom höra talas om en kommun där kostchefen vägrade de gamla att dricka läsk annat än till storhelgerna. Våra äldre som jobbat och slitit i hela sitt liv är inte värda ordentlig mat efter egna önskemål och som i det här fallet ett glas läsk till, men de som brutit mot lagen ska tydligen vara det.

Det är ju olika kassor, opponerar sig förmodligen någon som läser det här. Visst är det så. Kriminalvården har sin budget och kommunerna sin, men till syvende och sist är det våra skattepengar som föder munnarna hos både kriminella och gamla. För min del skulle jag då hellre se att de gamla inte bara fick näringsrik mat, utan att den också var god och att de har möjlighet att välja. Det är de som bidragit till uppbyggnaden av vårt samhälle och vår välfärd, de kriminella har däremot inte bidragit med så mycket gott vad gäller den biten. Låt dem byta mat helt enkelt. Ge kriminalvården äldreomsorgens matbudget, eller ännu hellre låt dem ta över deras matsedlar också, så får vi se om de äldres mat verkligen är så bra som styrande politiker i de flesta kommuner runt om i landet ändå förespråkar att den är. De där politikerna som någon gång under mandatperioden äter de äldres lunch framför mediabevakningen enbart för att försvara hur god de gamlas mat fortfarande är trots ytterligare besparingar på den.

Ärligt talat så skulle man skämmas. Det är inget synd om dem som begått brott om de tvingas äta det som serveras. De det i sådant fall är synd om de gamla som aldrig får valet att äta vad de vill.