Häromdagen hade jag ett intressant samtal med en man i 55-årsåldern. Vi diskuterade den svenska sexköpslagen och redan efter någon minut in i samtalet så var det tämligen uppenbart att våra åsikter gick isär.

”Det är olagligt att knarka också och av den anledningen är det också olagligt att sälja knark”, framförde han som ett argument.

Mannen menade på att om det nu var så himla farligt att köpa sex av en annan vuxen människa så borde ju de som säljer också straffas i enlighet med det exempel han precis hade lagt fram. Att det finns en viss skillnad mellan en livs levande människa och narkotika ville han inte kännas vid, utan för honom var det vara som vara. Skrämmande jämförelse, men han tyckte dock att det var ett godtagbart argument.

”Tror du verkligen att de här kvinnorna har ett så skriande behov av att tillfredsställa sina lustar att de väljer att ligga med den ena, för dem okända, mannen efter den andra”, undrade jag.

Jo, men det låg nog något i det, svarade mannen och menade att man måste ju ändå vara rätt intresserad av sex för att kunna ha det som yrke. Däremot skulle han naturligtvis inte själv kunna köpa sex, la han till, men inte av respekt för den kvinna som säljer utan för sin fru. Hon skulle ta det som otrohet, menade han och han skulle aldrig kunna vara otrogen mot henne.

Ett skrämmande resonemang över lag hos den här mannen, men däremot inte alls ovanligt. Det ovanliga kanske däremot var att han var så öppen med sin trångsynthet och sina fördomar. Ofta när jag haft de liknande diskussioner så brukar förespråkarna för att släppa sexköpen fria vara lite mer lågmälda i sina synpunkter.

Jag har träffat på kvinnor som säljer sex och anledningarna har varit varierande. En del har gjort det för att kunna ge sina barn mat på bordet när pengarna inte räcker till, andra kvinnor jag mött har gjort det för att de behöver pengar till droger, en del för att de har utvecklat ett sexuellt självskadebeteende och så finns det de som tvingas av en hallick. Det finns så många anledningar, men den gemensamma nämnaren är ändå att hittills har jag inte träffat någon som gör det för att de älskar att ha sex med okända män. De gör det av en specifik anledning och ofta finns det något slags tvång eller självskadebeteende bakom. Något som torskarna inte är sena med att utnyttja och sedan skjuter över ansvaret på kvinnan själv genom att säga att hon gick ju med på det frivilligt.

Snart kommer en proposition om att sexköp alltid ska leda till fängelse. Idag kommer torskarna lindrigt undan med lite böter, men kanske kommer en och annan köpare ändå tänka sig för i framtiden om de istället får avtjäna tid i fängelset på grund av att de anser sig ha rätt att köpa en annan människas kropp för att tillfredsställa sin egen njutning.