Januari 2022 och media rapporterar om att medeltiden hunnit ikapp och infunnit sig på Engelska skolan i Täby.

Visserligen en gammal nyhet nu, men jag har varit lite krasslig sista veckorna och inte orkat ägna mig så mycket åt att skriva. Trots det så tycker jag ändå att det är värt att ta upp just den här grejen eftersom det är ett lysande exempel på hur kvinnosynen och jämställdheten i vissa fall inte bara står still, utan också ibland kan vara direkt bakåtsträvande. Vi lever i en tid då vi anser alla människor, oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet med mera ska ha samma värde och ändå så ägnar sig en skola av objektifiering av unga flickor. Vem vet, kanske är det en regel inom alla skolor i den koncernen dessutom?

Inte ok säger skolministern och får medhåll av Skolverket. Ingen har klagat, säger rektorn på Engelska skolan, men hur det är med den saken verkar det vara lite delade meningar om. åtminstone om man ska tro rapporteringen i Aftonbladet.

Flickornas kjolar får inte vara kortare än vad deras armar med en knuten näve mäter. Skulle det visa sig att de har en otillåten längd så har skolan ett lager av svarta tights att låna ut till den påstådda synderskan.

Skolan menar att djupa urringningar och korta kjolar riskerar att störa undervisningen. För vem, undrar jag? Är det för att flickan kan tänkas ha för lite kläder på sig och de dragit ner på värmen nu med de höga elpriserna så man är rädd att hon ska frysa? Eller kan det vara så att man är orolig för att pojkarna i klassen ska vilja titta ner i hennes urringning istället för att rikta uppmärksamheten på läraren? Skulle tro att det är det sista och då är det ännu värre att skolan förstärker det beteendet i sådant fall. Att de hellre säger åt flickorna att skyla sina kroppar, än att de lär pojkarna att bete sig civiliserat.

Fast nu tror jag faktiskt att de allra flesta pojkar faktiskt gör det också, utan det här är något idiotiskt påhitt från skolans sida. Det här förbudet kan jag tycka är lika kränkande mot dem faktiskt eftersom det framställer dem som en grupp hormonstinna ynglingar med koncentrationssvårigheter så grava att man måste ta bort all yttre distraktion för att de ska kunna lära sig något.

Vuxna har ett ansvar att så långt som möjligt vara en trygg punkt för barn och ungdomar. Det gäller inte bara föräldrarna, utan alla vuxna som finns i barn eller en ungdomars närhet. Skolan har också ett stort ansvar där, men hur rimmar det ansvaret med att man objektifierar sina kvinnliga elever? Hur ska en sådan skola kunna lära ut jämställdhet och allas lika värde när de säger åt tjejerna att skyla sig så de inte distraherar pojkarna? Samtidigt så undrar jag hur de ska kunna lära ut jämställdhet och allas lika värde till alla pojkar i skolan när de visar att det är tjejernas ansvar att skyla sig från deras blickar. Därmed säger man också att det är flickornas ansvar att se till att pojkarna uppför sig.

Ärligt talat så hoppas jag att det blir en förändring illa kvickt i den skolan och att man tvingas plocka in personer utifrån som kan ge barnen kunskap om FN:s konvention om mänskliga rättigheter. En konvention som vi alla ska leva efter och som tar upp vikten av alla människors lika värde. Som ett avslutande tips till ledningen på Engelska skolan i Täby så finns den att läsa på nätet. Det är bara att ni googlar.