”Ska plocka upp bitarna av ett krossat liv” och berättar för läsarna att han ska börja dagen med lite löpning och sedan terapi för att jobba med sina demoner.

Inlägget på Instagram har gillats av tusentals människor och det får mig att undra om de verkligen tycker synd om mannen som för några dagar sedan våldtog en utsatt kvinna för några hundralappar.

Det enda positiva med att vara på den absoluta botten är att det ger dig möjligheten att återuppbygga den person som du verkligen vill vara, fortsätter han. Gäller det också kvinnan han våldtog? Kommer hon också kunna få chansen att bygga upp sig själv efter att ha våldtagits om och om igen av okända män? Tänker han ens på att det inte är han som är offer i det här?

1 500 kronor för ett ligg, men konsekvenserna för honom personligen blev desto hårdare. Alla hans TV-uppdrag sades upp och hans varor plockades hastigt ner från hyllorna. Kan tyckas hårt med tanke på att de andra torskarna som åkte dit förmodligen kom lindrigare undan genom att bara få en böteslapp med sig hem, men som kändis är man också en förebild för andra så då var det inte mer än rätt.

Jag hoppas verkligen att det Paolo Roberto gjorde kommer att få lagstiftarna att titta över straffet för sexköp och att fler sexköpare kommer att dömas för oaktsam våldtäkt i framtiden. Roberto själv sitter i intervjun och berättar om att det han gjort är bland det smutsigaste som finns och att kvinnan han utnyttjade säkert var dittvingad. Det är ju bra att Roberto kommit till den insikten, men vad fick honom att inte tänka den tanken innan undrar jag. Han gjorde ju ändå ett aktivt val genom att leta upp en sida på nätet för att hitta någon som säljer sex, sen att ta sig till adressen och möta kvinnan ifråga, räcka över pengarna, ta av sig kläderna och genomföra övergreppet. Det fanns så många tillfällen för eftertanke innan han utsatte henne för ett betalt övergrepp, men ändå valde han att genomföra det. Det faktum att hon förmodligen inte kunde förmedla sig på svenska borde också fått honom och alla de andra männen att fundera på om hon verkligen gjorde det här av egen fri vilja då de inte kunde ta reda på det.

Lagstiftningen är alldeles för slapphänt i de här fallen och har inget som helst brottsofferperspektiv. De här kvinnorna som tvingas hit för att sälja sina kroppar utsätts för otaliga våldtäkter varje dag, men männen riskerar sällan mer än böter om de åker dit. Vem hjälper de här kvinnorna sen? Var får de någon terapi och har de någon möjlighet att ta en springtur på morgonen för att plocka upp bitarna av ett krossat liv? Får de något skadestånd av alla de män som använt dem som onaneringsobjekt snarare än att ha betraktat dem som en människa med samma möjlighet att känna känslor som de själva? Nej, de slussas istället vidare till nästa stad eller nästa land för att fler män ska kunna utnyttja deras kroppar.

Roberto själv kommer det förmodligen inte gå någon nöd på. Han ligger säkert lågt nu ett tag och sen kommer han med boken om sitt liv och en föreläsningsturné som kommer att dra stor publik eftersom vi nog alla är nyfikna på hur han tänkte här, eller om han ens tänkte. Offerkoftan satt hårt åt i intervjun och mesta fokus låg på honom, medan han ägnade kvinnan han våldtagit väldigt lite omtanke. Jag hoppas verkligen att åklagaren har tillräckligt med bevis mot honom och även mot de andra sexköparna för att kunna åtala dem för oaktsam våldtäkt istället för att ge dem en böteslapp.