Läste i Folkbladet idag om en pappa som blivit dömd för misshandel av normalgraden för att ha gett sin treåring en lavett.

Till att börja med, en stor eloge till de vittnen som inte bara ringde polisen utan också ställde upp som vittne för barnet. I tidningen kunde man läsa om hur treåringen och hennes syster var ledsna när de kom in trapphuset. Pappan höjer då handen och slår till den ena flickan, som först tystnar och sedan börjar gråta igen. Två vittnen fanns på plats och tack vare deras vittnesmål dömdes pappan igår för misshandel av normalgraden till villkorlig dom och fyrtio dagsböter. I normala fall när det står sådana här artiklar i dagstidningarna så brukar det också stå om gärningspersonen blivit dömd att betala skadestånd till offret, men i den här artikeln står det inget om det. Kan man då anta att ingen kränkningsersättning begärts? Fast å andra sidan så spelar det ju ingen större roll om så hade varit fallet ändå eftersom pappan förmodligen också är vårdnadshavare och om dottern då inte får hjälp att kräva in skadeståndet så kommer hon ändå inte kunna göra det förrän hon själv är 18 år.

En annan sak som jag undrar över är om det upprättats något slags kontaktförbud eller lever pappan fortfarande med det här barnet? Om man kan slå ett litet försvarslöst barn offentligt, vad händer då bakom stängda dörrar undrar jag? Här hade man ändå tur att det fanns två vuxna som visade på kurage att både anmäla och vittna för barnets skull, men vem ställer upp för barnet när dörren till hemmet stängts? Vad har man för bevis för att det här var en isolerad händelse och vad har man för löften om att det aldrig mer kommer att hända igen? Är det verkligen säkert för treåringen och hennes syster att vistas oskyddade med någon som slagit dem? Vad händer nästa gång de blir ledsna och gråter högt?

Ja, jag vet att många tycker jag tar i för mycket nu när det i domen ”bara” gäller en lavett, men min poäng är att det inte är ”bara” en lavett. Det här lilla barnet är beroende av sin pappa, samma pappa som slog henne. Hur ska hon kunna vara trygg i en miljö där hon blir slagen för att hon är ledsen? Samtidigt så ska man aldrig förringa den kränkning som barnen känner då de utsätts för våld. Den kränkningen går också ut över deras trygghet och den självkänsla de förväntas bygga upp med åren. Våld mot barn, oavsett om det är psykiskt eller fysiskt är aldrig ok!

Alla som är föräldrar känner nog igen känslan av otillräcklighet och kanske även irritation då barnen skriker för full hals och inget man gör verkar kunna lugna situationen. Vi är nog många som i det läget hade önskat att lämna hemmet för några minuter bara för att hämta andan, men ytterst få av oss tar till våld. Vi har en spärr som säger att man slår inte sina barn och har man inte den spärren då är hemmet rent av farligt för barnen att vistas i.

För er som vill läsa artikeln i sin helhet så finns den på

https://folkbladet.se/nyheter/pappa-slog-sin-trearing-i-ansiktet-om6382482.aspx