Fy f-n vilka as. Ursäkta språket, men det finns inget annat sätt att beskriva vad de här ungdomarna gjort sig skyldig till.

I sådana här fall struntar jag fullständigt i gärningspersonernas unga ålder eftersom jag är garanterat säker på att deras mordoffer inte på något vis själv kan ha bidragit till en hotfull situation. Det här handlar om ren ondska och sådana människor, oavsett ålder, ska inte gå fria på gatorna eftersom de visat vad de är kapabla till när de kommer i grupp.

Det var i onsdags som Expressen skrev om hur två gymnasieungdomar dömts för att ha plågat ihjäl en katt inför några andra ungdomar. Först stängde de in den i en kräftbur och kastade i den i det kalla vattnet, men katten klarade att ta sig ur den. Då slår de helt enkelt ihjäl den mot ett bord istället.

16 år gamla. Nog borde de haft mer vett i huvudet än så? Till och med små barn vet att man inte får slå djur, men de här sextonåriga pojkarna tycks ha missat den delen i sin uppfostran. Naturligtvis nekade de, men andra pojkar som var med vid händelsen hade mod nog att vittna mot dem. 25 timmars ungdomstjänst för djurplågeri blev straffet. Ärligt talat, på vilket sätt ska 25 timmars skräpplockande på gatorna få de här två pojkarna att komma tillrätta med den uppenbara empatistörning som de lider av? Vem kommer de utsätta nästa gång? Den här gången var det ett oskyldigt djur, vem blir nästa offer?

Jag hatar när folk plågar djur. Det gör mig så fruktansvärt arg och illa till mods, samtidigt så är det väl ändå rätt tydligt att en människa som gör en sådan här sak behöver utredas och få rätt behandling? Det här är inte något pojkstreck som gått fel, det här är ren och skär ondska.

Vad får ens människor att göra något sådant här hemskt mot ett oskyldigt djur? Har hört så många gånger att ”jag är ingen kattmänniska”, men det betyder inte att man har rätt att slå ihjäl dem på grund av det. Har själv två små katter hemma, Leif och Monica. De är en självklar del av familjen och älskade så till den grad. Kanske är det också därför jag tar ännu mer illa vid mig när jag läser om hur en del människor kan behandla djur. Samtidigt gör det mig så förbannad när en del försöker hitta ursäkter för det här beteendet. Djuren är oskyldiga, det är inte de som plågar dem. Katten kunde inte klara sig mot de två pojkarna som tydligen fann nöje i att plåga ihjäl den, men samhället kan se till att de aldrig mer gör så mot varken djur eller människor. Ändå blev straffet 25 timmars ungdomstjänst. Det borde ha blivit många timmars utredning och behandling för den uppenbara empatistörning som de bägge lider av. Det här är ungdomar som ska röra sig fritt i samhället och om de kan göra en sådan här sak mot en oskyldig katt, vad kan de då hitta på nästa gång de blir arga på en människa?

En stor eloge till de vittnen ändå som ställde upp och berättade om händelsen inför domstolen. De visade ändå att de kunde skilja på rätt och fel i den stunden, även om de tydligen inte kunde stoppa händelsen när det hände.