Midsommar är över och trots att det gått så många år så minns jag fortfarande hur jag fasade för den här helgen. Det var inte frågan om att det skulle dansas kring någon midsommarstång med blommor i håret. Det här var inte barnens högtid, det här var en helg som gick i spritens tecken med allt vad det innebar.

Veckorna innan skulle det planeras. Inte med oss övriga i familjen, den planeringen skötte han själv. Var vi skulle vara, vem vi skulle umgås med och förstås vad som skulle drickas. Det köptes hem sprit i mängder och flera plattor öl. Tog den slut så tog också hela grejen med midsommar slut, tyckte han.

Redan på torsdagen korkade han upp. Han slutade tidigt den dagen och minuterna efter att han kommit hem stod han med första ölen i handen. Den följdes av fler och varvades med groggar så han var rejält påverkad innan maten. Midsommar var den bästa helgen på hela året, berättade han för alla han mötte, för det var den helgen han började både fredagen, lördagen och oftast söndagen också med att klunka i sig en öl till frukost. Han berättade aldrig hur hans bästa helg upplevdes av övriga familjen däremot. Förmodligen märkte han det inte. Eller så struntade han i det för midsommar var hans högtid hade han förklarat så många gånger.

Ju fullare han blev desto elakare blev han. Midsommarstången som han lovat barnet att åka till var bortglömd och när han väl följde med så var det i sällskap med några öl som han drack öppet bland barnfamiljerna. Alla tittade, men ingen sa något och själv brydde han sig inte för midsommar var hans helg.

Det bästa var om han drack tills han somnade för då kunde han i alla fall inte bråka. Eller vilja ligga. Han ville alltid det när han hade druckit. Andedräkten som dröp av gammal fylla som fyllde mina näsborrar för varje närmande han gjorde fick mig att vilja spy, men det hade inte hjälpt. Ville han ligga så var en spya åsamkad av honom ingen ursäkt att slippa. Husfridssex kallas det visst, men det hjälpte sällan för att bevara husfriden ändå.

Sen skulle spriten ur kroppen på honom. Söndagen började han oftast med en öl också, men det var mest för att lindra abstinensen efter att ha druckit i flera dagar. Ju mer abstinensen gjorde sig påmind desto elakare blev han. Allt jag gjorde, allt jag sa var fel. Jag var fel, jag var ful, jag var fet, jag var oduglig. Jag var bara en hora och jag skulle veta min plats om han inte skulle ”möblera om ansiktet” på mig, hotade han. Det var visserligen inte första gången under den här helgen han sagt och hotat mig med det, men på söndagen brukade han också göra allvar av hoten om jag inte passade mig.

Varje midsommar samma sak och sedan var det bara några veckor kvar till semestern. Semestern var hans ledighet för han jobbade så hårt att han behövde vila och göra vad han ville, påstod han, men det är en helt annan berättelse.