”Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade, men min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland. Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå henne. Det är en viktig tanke.”

Det undrar SD-politikern Håkan Lerstorp under en debatt om Kvinnojourerna i Trelloborgs kommunfullmäktige igår. Idiot, var nog den första tanke som landade hos mig och många andra, men sen funderade jag ett steg vidare och tänkte att vi kanske enbart ska vara tacksamma för att det finns de som faktiskt vågar visa sina fördomar offentligt och inte bara diskutera dem med likasinnade och då inte allt för sällan i samband med någon alkoholförtäring.

Jag har själv stött på den frågan så många gånger under mitt yrkesverksamma liv, fastän inte under alkoholförtäring ska tilläggas då jag inte nyttjar alkohol. Påståenden om att hon är ett sån rivjärn så de förstår att mannen tappar kontrollen eller den gamla vanliga klyschan om att hon vill väl bli slagen för annars hade hon lämnat honom.

Av den anledningen Håkan Lerstorp och alla andra trångsynta individer som håller fast vid tanken om att det inte är ens fel att två bråkar och det ju inte är konstigt om det landar en och annan snyting på kvinnan då mannen måste få utlopp för sin frustration. Här ska jag ge er några anledningar till varför kvinnor jag mött under åren blivit misshandlade av sina män.

  • Brände potatisen – slutade med en sönderslagen kropp, samt att han hängde upp henne i ett strypgrepp mot väggen tills hon förlorade medvetandet.
  • Ville åka till sitt arbete – bruten näsa, blåtira och antal blåmärken på kroppen efter hårda sparkar.
  • Ville inte ligga med honom – fastbunden och våldtagen i timmar
  • Kvinna som försökte lämna honom – fick sitt underliv sönderbränt med en locktång.
  • Gravid i sjunde månaden, men han ångrade sig – han försökte sparka ut bebisen från hennes mage.
  • Maten var inte klar när han kom hem – hjärnskakning, brutna revben
  • Återigen, hon ville inte ha sex – våldtagen så gott som dagligen av sin egen man

 

Lerstorp och ni andra som letar efter förmildrande omständigheter för mannens våld, det här är bara några få exempel och när det gått så långt att man tvingas fly till en Kvinnojour är det sällan det handlar om en isolerad händelse utan då har våldet blivit ens vardag. Så kanske ska ni ändra frågeställningen till varför tror någon att de har rätt att utnyttja och misshandla en annan människa så svårt att de måste fly för sitt liv?