För några veckor sedan uppmärksammade en reklamkampanj för en juristbyrå i Stockholms tunnelbana.

”Har du skickat en oönskad dickpick?” och så kan man för 349 kronor få juridisk rådgivning i en kvart angående bilden man skickat iväg till någon som förmodligen inte uppskattat motivet.

Folk blev arga och det skrevs om det på sociala medier och pratades om det i media, samtidigt som juristbyrån fick den gratisreklam som de förmodligen räknat. Smart drag kan jag tycka ur det hänseendet, men om det var en smaklig reklam kan man väl däremot diskutera om.

Vad som slog mig i de diskussioner som följde medialt var att man inte ifrågasatte varför det är så få kvinnor som anmäler den här typen av bilder och framför allt varför det är så få fällande domar mot de män som skickat dem.

Vi är nog många som fått oönskade dickpicks skickade till oss. Ibland när jag skrivit ett, för en del män, alldeles för uppkäftigt blogginlägg så brukar jag kunna få en del mindre trevliga kommentarer och bilder. För att ta ett exempel så skrev jag för ett tag sedan ett inlägg om prostitution. I kommentarerna på Facebook stod det saker som att ”det är ju världens äldsta yrke”, ”ska man göra människor arbetslösa” och en massa annat skit. Skrivet av män som tydligen lever i den villfarelsen att kvinnor lever gott på prostitution och att samtliga säljer sin kropp av fri vilja. Utöver det så fick jag kommentarer skickade till mig via mail och sms med erbjudanden om att sälja min egen kropp och andra kränkande kommentarer. Samtliga från män, ska tilläggas.

Sen kom den. Bilden på en medelålders mans penis. Den hade förmodligen sett sina glans dagar redan för många år sedan eftersom han tvingades stötta upp den inför fotograferingen. Såg lite sorgligt ut faktiskt. Som en vissen blomma. Frågan är bara varför den här mannen tyckte att han behövde skicka en sådan bild till mig som svar på ett blogginlägg? Trodde han kanske att jag skulle ändra åsikt i frågan om köp av sexuella tjänster och bli lite sugen när jag såg bilden av hans penis? Jag vet faktiskt inte och jag har inte heller fått något svar på varför.

Förr i tiden pratade man om blottare som att de var harmlösa. Idag vet man att många av dessa män senare också begått andra sexualbrott. Jag kan inte se någon större skillnad på en blottare och en man som skickar en dickpick, så frågan är varför vi återigen hamnat i den fällan att de här männen är harmlösa och bara vill visa upp sina tillgångar.

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om de här männen verkligen tror att en kvinna blir sexuellt attraherad när de får en sådan bild av en, för henne, helt okänd man. Sex är så mycket mer än en penis och har lika mycket med personen den sitter på att göra. Om det bara är själva penisen man som kvinna är ute efter så finns det batteridrivna substitut som inte kräver någon uppmärksamhet varken före eller efter de gjort sitt jobb och som framför allt aldrig skulle skicka en oönskad bild av sig själva till okända människor.

Det finns nog en rad anledningar till varför män skickar de här bilderna, men vad är anledningen till att få åtalas för dem? En dickpick är bara en modern variant av blottning och det är dags att börja ta krafttag mot det.